Prijava         
HR EN

Kristal dijamanta

 

kristalni sustav nebrušeni dijamanti
nebrušeni dijamanti

 

Kristalni sustavi su: heksagonski, kubični ili izometrijski, monoklinski, ortorhombijski, tetragonski, trigonalni ili romboedralni i triklinski.

Dijamant tijekom procesa stvaranja također može inkorporirati i male kristale drugih minerala, pa i drugih dijamanata. Da bi ove inkluzije mogli vidjeti potrebno je povećalo, a ponekad se mogu uočiti i golim okom.

Kod kategorije dijamanata u kakvoći dragog kamenja, oblik kristala u sirovom dijamantu je najznačajniji faktor njegove potencijalne vrijednosti kao dragog kamena. Oblik utječe na težinu koju brusač može zadržati u određenom dijamantu.

 

 

planiranje brušenjaDa bi se nebrušeni dijamant pripremio za brušenje, stručnjak mora pažljivo proučiti njegovu strukturu i označiti mjesta piljenja ili rascjepljivanja. Dodekaedralne, kubične i oktaedralne plohe su najvažniji pokazatelji smjerova brušenja. Tvrdoća smjerova je važna za brušenje dijamanata, jer ne postoji tvrđi materijal od dijamanta, pa se brusači moraju koristiti prednostima mekših smjerova dijamanata.

 

Planer je osoba koja donosi odluku gdje sirovinu dijamanta treba označiti, da bi se iz tog mjesta obradom dobio najprofitabilniji dijamant. Pritom treba uzeti u obzir pravce kalanja kristala i inkluzije. Planer također odlučuje treba li neku sirovinu piliti ili cijepati. Pojava kružne pile u 20. stoljeću je omogućila zadržavanje maksimalne težine sirovine. Novina s kraja 20. stoljeća je lasersko piljenje koje je puno brže i svestranije, a sirovinu može podijeliti u bilo kojem pravcu kalanja kristala.

Faktori kvalitete (vrijednost) kod dijamanata su bazirani na osnovi Four Cs:


Copyright © 2021 Zlatarna Kletuš
Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.