Prijava         
HR    EN

Oblikovanje dijamanata (cut)

 

Svjetlosna zraka se reflektira od površine dijamanta, ili ulazi u njega. Reflektirajući se od površine stvara bljesak bijele svjetlosti, što je dio brilliance -a. Način obrade dijamanta je ključ za otkrivanje potencijala nebrušenog dijamanta. Odabir cut -a pretvara neobrađeni dijamant u predivani dragi kamen. Svjetlosna zraka treba ući pod određenim kutem da bi izazvala željeni izgled dijamanta. Ukoliko zraka uđe pod krivim kutem, ili je cut loše izrađen, neće se doživjeti puni sjaj dijamanta, pa se kaže da svjetlost curi.

Proporcije DijamantaCut se dijeli u pet kategorija:

Excellent (Ex),

Very Good (VG),

Good (G),

Fair (F),

Poor (P).

 

Cilj proizvođača je da iz komada nebrušenog dijamanta izvuku što veću vrijednost, ali potražnja na tržištu također određuje način rezanja dijamanata, tj. hoće li se proizvesti jedan veći ili nekoliko manjih.

DijamantiNačin rezanja dijamanta zahtjeva njegvo pažljivo proučavanje prije početka brušenja.

Tehnološki napredak omogućuje izradu lijepih dijamanta iz gotovo svih oblika nebrušenog kamena.

 

 

 

Point cut je najstariji dijamantni rez. Bio je popularan do sredine 15. stoljeća. Pratio je oblik oktaedra. Poliranje je veličinu prirodnih kutova mijenjalo tek za nekoliko stupnjeva pa je teško razlikovati prirodne od oblikovanih oktaedara.

Table cut se pojavljuje od sredine 15. stoljeća, cijelo 16. i dio 17. stoljeća. Njime se uklanja gornji vrh oktaedralne dvostruke piramide. Ovim rezom se povećava količina svjetla koja se reflektira do očiju promatrača.

Rose cut se pojavio početkom 16. stoljeća i bio je popularan sve do 19. stoljeća. Ova vrsta reza nije bila dizajnirana za oktaedralne oblike sirovih dijamanata, već se koristila za izradu najvećeg mogućeg kamena iz sirovine plosnatog oblika. Rose cut ima ravno dno i trokutaste facete koje su ušiljene na vrhu.

Briljant cut je najpopularniji na tržištu dijamanata.

Princess cut izvanredno iskorištava potencijal sirovine dijamanta. Minimalizira gubitak težine i istovremeno pojačava sjaj završenog dragulja.

Dijamanti

 

Fancy cut dolazi u različtim varijacijama i oblicima.

oblici dijamanata