Prijava         
HR    EN

Težina dijamanta (carat) i vrijednost

 

vaga za dijamanteTežina dijamanta se izražava u metričkim mjerama, karat (ct). Karat odgovara masi od 200 miligrama (0,2 g).

 

 

 

vaga za dijamanteU davna vremena nisu postojale digitalne vage, pa je jedinica za određivanje težine dijamanta, karat, potekla od težine sjemena rogača koje je približno jednako po masi i veličini. Nakon pronalaska novijih metoda težina karata nije postala konstantna i varirala je između 0.95 do 1.07 ct. Početkom 20-og stoljeća karat je standardiziran na 0.20 g i jedinstveno je prihvaćen u cijelom svijetu.

 

 

 

Cijena dijamanta ovisi o nekoliko varijabli, a težina je jedna od njih. Dijamant od 1.00 ct vrijedi otprilike 6000 $, dok dijamant od 2.00 ct slične kvalitete može vrijediti 15000 $. Veliki dijamanti su rjeđi od malih, a što je nešto rjeđe to je vrednije. 1.00 ct dijamant teži isto kao i četiri dijamanta od 0.25 ct, ali čak i ako su svi faktori kvalitete jednaki, veliki dijamant vrijedi mnogo više nego suma malih.

Razlike u boji i clarity-u mogu učiniti manje dijamante vrednijima od velikih. Razlika u veličini tih dijamanta je značajna. 0.51 ct D-boje, Flawless dijamant je mnogo vredniji nego 1.01 ct P-boje sa clarity-em I3.